Reklama
 
Blog | Eva Lebedová

Putinova ruská ruleta

Ve čtvrtek ráno jsme se probudili do nové reality. Svět zůstal ohlušen raketovými útoky, ostřelováním a bombardováním ukrajinských měst. Občané i politici ztuhli v úděsu. Do té doby jen teoretická možnost vypuknutí války se naplnila. Putin v Evropě rozpoutal válku, kterou od roku 1945 nepamatujeme.

Kolotoč turbulentních událostí na Ukrajině pečlivě režírovaných z Kremlu, zahájil Putin svým pondělním projevem. Vysílaly jej všechny televize světa. Jeho rétorika byla agresivní, mocensky imperiální a fanaticky vyhrocená. Přestože měl projev dobře připravený, místy bylo vidět, že své emoce hněvu, vzteku a agrese jen těžko ovládá. Oznámil, že chce obnovit hranice historického Ruska a navrátit rozložení moci v Evropě až k roku 1997. Vyslal jasný mocenský vzkaz všem státům, že si přeje změnit uspořádání Evropy po konci Studené války. Zejména těm zemím, které vstupovaly do NATO v roce 1999 a on je stále považuje za součást své „sféry vlivu“, tedy i ČR.

Přesto všechno události čtvrtečního rána většinu světa i politických lídrů překvapily. Málokdo dokázal předpokládat, že Putin je opravdu ochoten rozehrát riskantní ruskou ruletu o nové uspořádání Evropy. Hru, jejíž důsledky mohou být pro kteréhokoliv aktéra fatální. Zmínkou o ochotě použít jaderné zbraně v případě, že by Ukrajinu kdokoli vojensky podpořil, přestala být ruleta jen abstraktní metaforou. Putin roztočil bubínek revolveru a v prvním kole přiložil hlaveň ke spánku Ukrajiny. Ta se nyní brání jako lev, protože nemá na výběr. Překvapila houževnatostí své obrany nejen Putina, ale celý západní svět. Ten se při sledování nevyrovnaného souboje s mnohem silnějším Ruskem vybudil k nebývalé jednotě a synergii proti Putinově neospravedlnitelné agresi. Evropská Unie, USA i další státy se spojily v sankcích proti Rusku, v pomoci Ukrajině, i v aktivizaci protiválečného úsilí. Jenže v ruské ruletě jde Putinovi o vše. A co víc, nebezpečný Putin může způsobit fatální střet i ostatnímu světu, který do nepředvídatelné rulety zatáhl. Kdokoli očekával, že Putin je pragmatický silový hráč, který strategicky plánuje každý krok, musel být událostmi posledních dnů jednoznačně vyveden z omylu. Máme před sebou omezený počet kol a pravděpodobnost fatálního zmáčknutí spouště se v čase zvětšuje.

Na naší straně ale stojí nejvyspělejší zpravodajské služby světa, nejsilnější obranná a bezpečnostní aliance a také nezlomná touha postavit se zlu, které ztělesňuje Vladimír Putin. Všechny možnosti vyspělého světa sledují cíl zastavit kolo smrti, které Putin na Ukrajině roztočil. Ukrajina krvácí v nerovném boji a možnost ubránit se, je pro ni každý den těžší a těžší. A to i navzdory velké podpoře ze Západu. Putin chrlí propagandu, kde může, roky Rusům překresluje realitu. Západ sice označuje za „impérium lží“, přitom ale sám chce vytvořit nové ruské impérium. Lež, manipulace, teror a násilí se staly hlavními nástroji jeho vládnutí i politiky.  Jeho jazyk je nejbližší Orwellově totalitnímu „newspeaku“ a „doublethinku“ z románu 1984. „Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla.“

Bezprecedentní ekonomické sankce, které nemají v historii obdoby, budou nyní drtit ruskou ekonomiku i hospodářství. Putin se znovu rozhodl obětovat obyčejné Rusy. Rusko se propadne do ještě větší chudoby. Zahodil životy ruských vojáků, které poslal do války se svými nejbližšími sousedy, aniž by mnozí vůbec věděli, že jsou s Ukrajinci ve válce, či proč tam bojují. Putin na Ukrajině útočí raketami proti civilistům, nešetří školky ani nemocnice. Ztělesňuje pro demokratický svět největší hrozbu od dob Adolfa Hitlera a řadí se po bok Stalina, k němuž ho koneckonců přirovnal časopis Forbes už v roce 2012. Stal se válečným zločincem a patří před Mezinárodní trestní soud. Boj s Putinem musíme vyhrát. Nic jiného nám nezbývá. Zvolil absolutní riziko a strhl nás k němu také. Ovšem tyranská politika je vždy náchylná k rozhodující chybě a já věřím, že ji Putin dříve či později pod tlakem udělá. V ruské ruletě se totiž nedá nic vyhrát, jen přijít o vše.

 

 

 

Publikováno v Hanáckém večerníku 2. 3. 2022.

Reklama