Reklama
 
Blog | Eva Lebedová

Farský chce obojí: Placený osobní rozvoj v USA a zůstat poslancem, až se vrátí

 

Před pár dny odletěl poslanec STAN Jan Farský na Fullbrightovo stipendium do USA. Navzdory silné kritice veřejnosti, spolustraníků, koaličních partnerů i opozice. Je zřejmé, že své rozhodnutí strávit osm měsíců na univerzitě v USA změnit neplánuje. Nebere ohledy na to, jak tímto rozhodnutím zradil důvěru svých voličů, poškodil STAN, potažmo vnímání celé vládní koalice.

Tyto perspektivy nejspíše Farského netrápí. Je přesvědčen o tom, že si prestižní stipendium zaslouží a může svůj osobní rozvoj v USA sladit s výkonem poslaneckého mandátu. Nevadí mu, že připravil arzenál pro budoucí útoky opozice a zpochybnil kredit nové vládní koalice. Už vždy totiž bude možné říct, že Farský byl zvolen poslancem, odjel do zahraničí a na výkon mandátu se vykašlal. Plat poslance posílal neziskovkám, ačkoli ty místo Farského ve Sněmovně ani v zájmu jeho voličů pracovat nebudou. Jde o mnohonásobné pochybení. Opuštění voličů, strany, odchod z práce a ještě utracení peněz občanů na aktivity, které si nenasmlouvali.

Kromě otázky, na kolik lze skloubit práci poslance s vědeckou činností v rámci Fullbrightova stipendia, se nabízí i pár dalších otázek. Jak to, že Farský stipendium získal? Stipendia jsou zpravidla udělována jen akademikům či osobnostem, které dlouhodobě pracují ve vědeckém výzkumu. Odborně publikují ve vybraných oblastech, či se v nich systematicky veřejně angažují a pedagogicky působí. U Jana Farského není moc dobře patrné, jaké odborné práce dosud na dané téma publikoval? Jakými vědeckými výstupy se může prokázat?

V médiích bylo zveřejněno, že vysílající domovskou univerzitou je Parlament České republiky. Při vší úctě, Parlament ČR opravdu k univerzitám nikdy nepatřil a patřit nebude. Zisk Fullbrightova stipendia je opravdu prestižní. Podporuje intenzivní studium a vědecký rozvoj spojený s výukou v zahraničí. Existuje zde velký přetlak žádostí a zdaleka ne každý akademik, který o stipendium požádá, je získá. O to překvapivější může být skutečnost, že je získal politik, který dříve v oblasti vědeckého výzkumu nepůsobil, ani nevyučoval na univerzitě.

Zcela samostatnou kategorii úvah dále představuje otázka, jak to, že Farský nechce rezignovat na poslanecký mandát? Evidentně se práci poslance a přípravě legislativy nebude moct věnovat tak, jak se očekává a jak se zavázal, když do Sněmovny ve volbách kandidoval. Byl zvolen za stranu, které se hlásí k jinému stylu politiky, než reprezentoval například Andrej Babiš.  Měl by vyvodit osobní odpovědnost z toho, že nemůže dostát svým závazkům. Přijal kandidaturu do Sněmovny, i když už měl v úmyslu vyjet na Fullbright. Je to jednoduché, buď může naplno pracovat jako poslanec pro občany této republiky, nebo na svém osobním rozvoji v USA. Obojí slučitelné není.

STAN má nyní šanci utvářet takovou politiku, která nebude osobně prospěchářská, ale bude zodpovědná, poctivá a v zájmu vlastních voličů. Farský jako místopředseda STANU a bývalý předseda poslaneckého klubu svým chováním dostal STAN do situace, kdy navenek musí schvalovat jednání, které je jen těžko obhajitelné. STAN jako vládní subjekt by měl ukázat, že problémy se svými neposlušnými straníky umí vyřešit. Jakákoliv další zaváhaní budou stranu i nadále oslabovat a poslanec Jan Farský k tomu vystavil opozici bianco šek.

 

Publikováno v Hanáckém večerníku 19. 1. 2022

Reklama